Aleksander Fabisiak
Data urodzenia: 1945-09-08
Miejsce urodzenia: Katowice, Polska

Biografia:
Jest przede wszystkim aktorem teatralnym. Wystąpił jednak w kilku filmach jak np. ''Gdziekolwiek jesteś panie prezydencie'' czy choćby jako Prokurator Naworski w ''Psach'' Pasikowskiego. Karierę aktorską rozpoczął w 1967 kreacją w ''Cymbelinie'' Szekspira w reżyserii Jerzego Jarockiego gdzie wcielił się w postać Francuza. Pierwszą wielką kreacją tego niezwykłego aktora był Demetriusz w ''Śnie nocy letniej'' w reżyserii Konrada Swinarskiego gdzie oczarował widownie swoim zmysłowym urokiem i poczuciem humoru. Chyba największą swoją kreację w całym swoim dorobku aktorskim stworzył w ''Biesach'' Dostojewskiego w 1971 roku w reżyserii Andrzeja Wajdy gdzie zagrał Iwana Szatowa szlachetnego studenta zaszczutego w sytuacji bez wyjścia. Kolejne role w inscenizacjach: Konrada Swinarskiego - Bertram w ''Wszystko dobre, co się dobrze kończy'', W. Szekspira, Jan Sobolewski w Dziadach A. Mickiewicza; Andrzeja Wajdy Lelewel w ''Nocy listopadowej'' S. Wyspiańskiego; Jerzego Grzegorzewskiego - Poeta, Widmo w ''Weselu'' S. Wyspiańskiego - poszerzały emploi aktora. Clotaldo mądry, oddany królowi, ale podstępny, bezwzględny i tajemniczy sługa króla Basilia w Życie jest snem Calderona to rola, którą artysta doskonale wpisał się w filozoficzną interpretacje Jerzego Jarockiego Przykuwał uwagę, budząc niepokój, sugestywnie zagraną postacią Stanleya w sztuce H. Pantera Urodziny Stanleya w reżyserii Anny Polony. Odniósł prawdziwe zwycięstwo udowadniając zarazem, że jest w stanie zagrać wszystko w monodramie ''Strategia dla dwóch szynek'' wcielając się w postać wieprza prowadzonego na rzęź. Aleksander Fabisiak od wielu lat udziela się również jako pedagog w Krakowskiej PWST, więc pewnie nie przypadkowo pojawia się w roli profesora w filmie Zanussiego ''Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową''
7.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Adamowicz (gościnnie)
6.4 2009 Sędzia (gościnnie)
6.9 2004 Knapik, wspólnik Anny Szennert (gościnnie)
5.4 1997 Grabowski
6.9 1996 Pasieka
8.0 1996 Dyrektor Szpitala/Psychiatra/Oficer
7.4 1994 Dyrektor kopalni
7.6
Psy
1992 Prokurator Nawrocki
6.0 1987 Dyrektor Kotela
8.0 1977 Witek Kobus, prawnik
7.5 1975 Lotnik

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Aleksander Fabisiak filmy Aleksander Fabisiak najlepsze filmy Aleksander Fabisiak zdjęcia Aleksander Fabisiak galeria Aleksander Fabisiak biografia Aleksander Fabisiak nominacje Aleksander Fabisiak nagrody i wyróżnienia Aleksander Fabisiak filmografia Aleksander Fabisiak aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.