Barbara Dziekan
Data urodzenia: 1951-03-21
Miejsce urodzenia: Chełmno, Polska

Biografia:
Polska aktorka teatralna i filmowa Barbara Dziekan przyszła na świat w kalendarzowy Dzień Wiosny - 21 marca 1951 roku w Chełmnie. W 1974 roku ukończyła Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi. Zadebiutowała na szklanym ekranie rolą księżnej w trzecim odcinku serialu TVP "Lalka" (1977), natomiast jej rola macochy Marty w fabularnym filmie psychologicznym "Właśnie o miłości" (1977) Juliusza Janickiego nie ujrzała światła dziennego, gdyż film nie wszedł na ekrany. W latach 1974-82 występowała w Teatrze Nowym w Łodzi, w latach 1982-84 w Teatrze Narodowym w Warszawie. W latach 1984-86 była aktorką Teatru Ateneum w Warszawie, w latach 1986-88 Teatru Komedia w Warszawie. W latach 1988-90 występowala w warszawskim Teatrze Studio. Zagrała postać synowej w pierwszej części filmu "Zapowiedź ciszy" (1978) pt. "Zwiastowanie" Lecha J. Majewskiego. Pojawiła się też w obsadzie filmu "Epizod" (1979) Tadeusza Junaka. W 1980 roku odebrała nagrodę Wydziału Kultury i Sztuki Urzędu Wojewódzkiego miasta Łodzi z okazji Międzynarodowego Dnia Teatru. Rok potem otrzymała wyróżnienie za rolę Justyny w "Vatzlavie" S. Mrożka na XXII Festiwalu Polskich Sztuk Współczesnych we Wroclawiu. Wystąpiła w roli kasjerki w kinie w filmie "Krótki film o zabijaniu" (1987) Krzysztofa Kieślowskiego. W 1992 roku za monodram "House Music" dostała nagrodę na IV Festiwalu Teatrów Eksperymentalnych w Kairze i wyróżnienie na XXVI Ogólnopolskim Festiwalu Teatrów Jednego Aktora w Toruniu. Obok Daniela Olbrychskiego i Marii Seweryn zagrała zaborczą matkę Julii Kasprusiak w melodramacie "Kolejność uczuć" (1993) Radosława Piwowarskiego. Występowała w serialach: "Policjanci" (1999) w roli matki Filipa, "Adam i Ewa" (2000-2001) jako Marianna Wahutas, dawna opiekunka Adama, żona Antoniego, "Na dobre i na złe" (2001) w roli Haliny, sąsiadki i przyjaciółki Mireckiej, "Samo życie" (2002-2004) jako Hanna Pastusiak, matka Jolki, "Kasia i Tomek"(2003).
7.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Kuratorka (gościnnie)
6.1 2010 Grażyna Słomka, matka Karoliny (gościnnie)
6.5
Hel
2009 Pielęgniarka
6.8 2007 Uczestniczka spotkania AA (gościnnie)
4.5 2006 Danuta Kozak (gościnnie)
6.7 2005 Prawniczka Malinowskiej (gościnnie)
6.9 2004 Maria Bielska (gościnnie)
7.2 2002 Kobieta w kinie (głos) (gościnnie)
6.8 2000 Matka "Jaja"
4.2 2000 Marianna
5.3 1999 Matka Filipa
8.0 1994 Pani Ewa, kasjerka w kantorze
5.7 1993 Matka Julii
8.1 1987 Kasjerka w kinie
7.7 1986 Bożena Mroczkowska
6.8 1984 Jadwiga
6.2 1981 Zosia
7.5 1977 Księżna (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Barbara Dziekan filmy Barbara Dziekan najlepsze filmy Barbara Dziekan zdjęcia Barbara Dziekan galeria Barbara Dziekan biografia Barbara Dziekan nominacje Barbara Dziekan nagrody i wyróżnienia Barbara Dziekan filmografia Barbara Dziekan aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.