Bernard Krawczyk
Data urodzenia: 1931-05-20
Miejsce urodzenia: Podłęże Szlacheckie, Polska

Biografia:
Ukończył Studium Dramatyczne przy Teatrze Śląskim. Debiutował już podczas nauki w nim - w przedstawieniach wspomnianego teatru. Zagrał m.in. Edwina w "Odludkach o poecie", Oktawa w "Nie igra się z miłością", Gustawa w "Ślubach panieńskich". W latach 1972-82 występował w Teatrze Zagłębia w Sosnowcu, biorąc udział w spektaklach "Trzy siostry", "Lęki poranne", "Balladyna". Od 1982 r. ponownie jest aktorem Teatru Śląskiego. Najważniejsze role teatralne to Bohater w "Kartotece", Żadow w "Intratnej posadzie", Zbigniew w "Mazepie", Alojzy Bąbel w "Niezwykłej przygodzie Pana Kleksa" czy tytułowa w "Weselu Figara". Nie można też nie wspomnieć Kreona w "Antygonie" J. Anouilha - za tę rolę otrzymał Złotą Maskę. W swej działalności otrzymał w sumie 4 Złote i 2 Srebrne Maski. Inne ciekawe kreacje to np. Estragon w "Czekając na Godota", Król Ignacy w "Iwonie, księżniczce Burgunda", Wiktor w "Biografii", Major w "Damach i huzarach". Bernard Krawczyk jest też aktorem filmowym i telewizyjnym. Zagrał m.in. w "Soli ziemi czarnej" oraz "Perle w koronie". Współpracuje też z Gliwickim Teatrem Muzycznym.
7.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
8.2 2008 Stary Jan Zieliński
6.9 2004 Dziadek Poręby (gościnnie)
6.8 1991 Morderca Jana Biesiekierskiego (gościnnie)
7.8 1988 Gacek, ojciec Milki (gościnnie)
6.2 1984 Szef Korytki
6.6 1983 Maszynista (gościnnie)
7.6 1982 (gościnnie)
8.2 1982
7.4 1980 Oficer w sztabie republikanów - zdrajca
6.8 1978
8.0 1971 Franciszek Buła
7.1 1964 Powstaniec

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Bernard Krawczyk filmy Bernard Krawczyk najlepsze filmy Bernard Krawczyk zdjęcia Bernard Krawczyk galeria Bernard Krawczyk biografia Bernard Krawczyk nominacje Bernard Krawczyk nagrody i wyróżnienia Bernard Krawczyk filmografia Bernard Krawczyk aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.