Jacek Borcuch
Data urodzenia: 1970-04-17
Miejsce urodzenia: Kwidzyn, Polska
Stan cywilny: żona Ilona Ostrowska (od 2004), córka Miłosława (ur. 2006)

Biografia:
Urodzony 17 kwietnia 1970 r. w Kwidzynie. Studiował filozofię na Uniwersytecie Warszawskim, oraz aktorstwo w PWST w Warszawie i Studio Aktorskim w Gdyni. Reżyser, scenarzysta i aktor filmowy. W 1999 roku zagrał jedną z głównych ról w nagrodzonym Złotymi Lwami na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni filmie „Dług” w reżyserii Krzysztofa Krauze. Współpracował między innymi z Krzysztofem Zanussim i Witoldem Adamkiem. Reżyserski debiut Jacka Borcucha - „Kallafiorr” był pierwszym polskim filmem niezależnym, który trafił do szerokiej dystrybucji. Film pokazywany był na wielu festiwalach filmowych w kraju i za granicą. „Kallafiorr” otworzył w polskiej kinematografii erę filmów offowych – obrazów niezależnych, niskobudżetowych.
7.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.5 2006 Jacek, przyjaciel Jakuba
5.6 2004 Marcin Wirski
6.9 2004 Tomasz Pawlicki (gościnnie)
3.0
Córka konsula
Gunblast vodka
2000
8.0 1999 Blum
4.8
Biały Kruk
White Raven, The
1998 Młody Erwin
6.9 1998 Dziennikarz (gościnnie)
5.1 1998 Jean Louis
7.0 1996 Dziennikarz na konferencji prasowej Halskiego (gościnnie)
7.5 1995 Blum
7.8
Dom
1980 Mężczyzna w hotelowej restauracji w Poznaniu (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jacek Borcuch filmy Jacek Borcuch najlepsze filmy Jacek Borcuch zdjęcia Jacek Borcuch galeria Jacek Borcuch biografia Jacek Borcuch nominacje Jacek Borcuch nagrody i wyróżnienia Jacek Borcuch filmografia Jacek Borcuch aktor Jacek Borcuch reżyser Jacek Borcuch scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.