Jan Jankowski
Data urodzenia: 1961-06-02
Miejsce urodzenia: Zduńska Wola, Polska
Stan cywilny: żona Małgorzata Biniek

Biografia:
Urodził się w Zduńskiej Woli 2-go czerwca 1961 roku. Studia aktorskie ukończył we Wrocławiu w roku 1984, jednak już w latach 1979-81 występował na deskach słynnego ongiś wrocławskiego Teatru Kalambur. Pierwszym oficjalnym angażem Jana Jankowskiego był Teatr Rozmaitości w Warszawie (1984-86) a następnie Teatr Polski we Wrocławiu (1986-1987). Za stworzenie ciekawej postaci, jako Władzia w "Ślubie" Gombrowicza w przedstawieniu dyplomowym wrocławskiej PWST, aktor otrzymał nagrodę na II Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dramatycznych Szkół Teatralnych w Łodzi. Oczywiście na tych teatrach nie kończy się zawodowa kariera Jankowskiego. Nie będąc związany etatowo z innymi scenami, grał m. inn. w : Teatrze Studio Buffo w Warszawie, Teatrze Dramatycznym i Syrena (również w Warszawie) oraz w Teatrze Powszechnym w Łodzi i Teatrze Polskim w Bydgoszczy. Aktor zagrał też wiele ról filmowych i telewizyjnych. Miłośnicy seriali pamiętają go na pewno z roli Pawła Hanisza, bodaj pierwszego polskiego serialu-tasiemca, pod tytułem "W labiryncie" (wyprodukowany w latach 1988-1990), zaś wielbiciele kina kojarzą jego osobę z filmami Krzysztofa Gradowskiego o Panu Kleksie, gdzie zagrał postać Komandora Maxa Bensona. Jak większość wziętych aktorów, występuje głównie w serialach, takich jak: "Kryminalni", "Pensjonat pod Różą", czy "M, jak miłość". Jan Jankowski jest laureatem prestiżowej Nagrody im. Zbigniewa Cybulskiego przyznawanej przez liczący się w końcu XX wieku tygodnik filmowy "Ekran". (Rok przyznania: 1986).
6.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Robert Żarski (gościnnie)
6.5 2010 Obersturmbahnfuhrer Stock
8.1 2008 Obersturmbahnfuhrer Stock
6.3 2008 Obersturmbahnfuhrer Stock
5.1 2006 Obersturmbahnfuhrer Stock
6.9 2004 Obersturmbahnfuhrer Stock
5.2 2003 Obersturmbahnfuhrer Stock
5.8 2003 Obersturmbahnfuhrer Stock
7.2 2003 Obersturmbahnfuhrer Stock
4.9
As
2002 Obersturmbahnfuhrer Stock
7.2 2001 Obersturmbahnfuhrer Stock
5.7 2000 Obersturmbahnfuhrer Stock
6.3
Całe zdanie nieboszczyka
Chto skazal pokoynik
2000 Obersturmbahnfuhrer Stock
3.0 1999 Obersturmbahnfuhrer Stock
5.3 1999 Obersturmbahnfuhrer Stock
6.8 1999 Obersturmbahnfuhrer Stock
6.7 1999 Myśliwy / Andreas (gościnnie)
6.4 1999 Obersturmbahnfuhrer Stock
3.6 1999 Obersturmbahnfuhrer Stock
6.7 1996 Obersturmbahnfuhrer Stock
7.5 1995 Obersturmbahnfuhrer Stock
6.3 1995 Obersturmbahnfuhrer Stock
4.7 1994 Obersturmbahnfuhrer Stock
5.8 1993 Obersturmbahnfuhrer Stock
7.0 1991 Obersturmbahnfuhrer Stock
7.9 1990 Obersturmbahnfuhrer Stock
8.0 1988 Obersturmbahnfuhrer Stock
7.6 1988 Obersturmbahnfuhrer Stock
6.5 1988 Obersturmbahnfuhrer Stock
6.2 1987 Obersturmbahnfuhrer Stock
7.7 1987 Obersturmbahnfuhrer Stock
6.7 1987 Obersturmbahnfuhrer Stock
9.2 1985 Obersturmbahnfuhrer Stock
6.6 1984 Obersturmbahnfuhrer Stock
7.2 1984 Obersturmbahnfuhrer Stock

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jan Jankowski filmy Jan Jankowski najlepsze filmy Jan Jankowski zdjęcia Jan Jankowski galeria Jan Jankowski biografia Jan Jankowski nominacje Jan Jankowski nagrody i wyróżnienia Jan Jankowski filmografia Jan Jankowski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.