Jerzy Łapiński
Data urodzenia: 1940-11-02
Miejsce urodzenia: Lublin, Polska

Biografia:
Aktor teatralny i filmowy. Wnuk wybitnego aktora Stanisława Łapińskiego, syn aktorki Krystyny Łapińskiej. W 1963 roku ukończył wydział aktorski PWSTiF w Łodzi. Na deskach teatru zadebiutował 16 listopada 1963 roku. Nieco wcześniej odbył się jego filmowy debiut - w 1960 roku dwudziestoletni wówczas adept sztuki aktorskiej wystąpił w filmie "Szatan z 7-ej klasy" w roli ucznia. Po ukonczeniu studiów aktor otrzymał angaż w Teatrze Ziemi Łódzkiej; pracował tam w latach 1963-65. W następnych latach występował na deskach Teatru Dolnośląskiego w Jeleniej Górze, Teatrze Bogusławskiego w Kaliszu, a od 1968 roku związany był z Teatrem Wybrzeże w Gdańsku. Obecnie jest aktorem Teatru Narodowego w Warszawie. Wystąpił w kilku znanych serialach telewizyjnych, jak "Radio Romans", "Sława i chwała", "Świat według kiepskich", "Na dobre i na złe" czy "Złotopolscy", w którym zagościł na dłużej.
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Leszek Tkaczyk (gościnnie)
6.8 2011 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
0.0 2011 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.8 2011 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
4.1 2010 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.0 2010 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.2 2010 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.1 2008 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.3 2008 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
3.9
Skunks Fu
Skunk Fu!
2007 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
2.4 2006 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
3.5 2005 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.9 2004 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.7 2003 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.2 2003 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
5.7 2002 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.1 2002 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
4.2 2000 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
5.3 1999 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.7 1999 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.4 1999 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.5 1999 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
5.4 1998 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.0 1998 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
10.0 1998 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.9 1997 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.4 1997 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
4.7 1994 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.7 1994 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.1 1991 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.4 1989 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.6 1988 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.3 1987 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
5.0 1985 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.1 1985 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.4 1984 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.6 1982 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
5.7 1980 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.0
Blaszany bębenek
Blechtrommel, Die
1979 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.4 1977 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.5 1977 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.5 1976 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
4.4 1976 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.8 1974 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.0 1964 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
6.8 1962 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)
7.3 1960 Szejk / Minister / Super premier / Doktor (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jerzy Łapiński filmy Jerzy Łapiński najlepsze filmy Jerzy Łapiński zdjęcia Jerzy Łapiński galeria Jerzy Łapiński biografia Jerzy Łapiński nominacje Jerzy Łapiński nagrody i wyróżnienia Jerzy Łapiński filmografia Jerzy Łapiński aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.