Krzysztof Zaleski
Data urodzenia: 1948-09-03
Miejsce urodzenia: 2008-10-20
Stan cywilny: Świętochłowice, Polska

Biografia:
Reżyser teatralny, aktor filmowy i teatralny, scenarzysta. Urodził się 3 września 1949 roku w Lipinach Śląskich (dziś Świętochłowice). Ukończył Wydział Filologii Polskiej na Uniwersytecie Warszawskim w 1971 roku i Wydział Reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie w 1986 roku. Pracę na zawodowej scenie rozpoczął jako student pierwszego roku szkoły teatralnej w warszawskim Teatrze na Woli w czasie dyrekcji Tadeusza Łomnickiego. W 1978 roku rozpoczęła się jego współpraca z warszawskim Teatrem Współczesnym, a od 1989 roku Krzysztof Zaleski związany jest przede wszystkim z warszawskim Teatrem Ateneum. Współpracował także z Teatrem Telewizji. Szerszej publiczności znany jest przede wszystkim z ról filmowych. jako aktor charakterystyczny często bywa obsadzany w rolach cwaniaczków lub cynicznych drani ("Gorączka", "Szansa", "Zmiennicy"). Sam o sobie mówi: "Nie jestem filmowcem".
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
3.4 2005 Doktor Jastrząb
6.9 2004 Tadeusz Niezgoda "Rotger" (gościnnie)
7.2 2003 Nowak, komisarz z wydziału kryminalnego (gościnnie)
4.7 2001 Nowaczyk, biologiczny ojciec Marka Lisowskiego
6.4 2000 Reżyser Sar(gościnnie)
7.2 1997 "Grucha"
7.0 1996 Komisarz Weber (gościnnie) (niewymie
6.0 1994 Ksiądz
3.8 1994 Dyrektor fabryki kompotów (gościnnie)
6.0 1992 Gestapowiec
7.7 1989 Dyrektor administracyjny SGGW
7.4 1989 Mąż Anki
7.0 1988 Zbigniew Klinger, brat Kazimierza
7.1 1988 Kapitan
6.7 1988 Mężczyzna pożyczający pieniądze Czerkańskiemu
6.2 1987 Dyrektor szkoły
7.7 1986 Łukasik, personalny w WPT
6.5 1985 Grobny
7.3 1985 Harry Markowski
7.4 1985 Pan Witek
7.9 1982 Roman Król
8.2 1981 Mężczyzna na lotnisku (w wersji pierwszej)(niewymieniony w czołówce)
7.3 1980 Prowokator "Czarny"
5.4 1980 Marek Ruda
7.6 1979 Krzysztof Janota, nauczyciel wf-u
7.6 1979 Krzysztof Janota, nauczyciel wf-u
7.9 1978 Uczestnik programu telewizyjnego "Horyzonty młodych"
8.0 1977 Mężczyzna na balu gratulujący Danielakowi(niewymieniony w czołówce)
7.3 1977 Józef Moneta
8.1 1976 Zaczytany urzędnik

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Krzysztof Zaleski filmy Krzysztof Zaleski najlepsze filmy Krzysztof Zaleski zdjęcia Krzysztof Zaleski galeria Krzysztof Zaleski biografia Krzysztof Zaleski nominacje Krzysztof Zaleski nagrody i wyróżnienia Krzysztof Zaleski filmografia Krzysztof Zaleski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.