Małgorzata Kożuchowska
Data urodzenia: 1971-04-27
Miejsce urodzenia: Wrocław, Polska
Stan cywilny: mąż Bartosz Wróblewski (od 30.08.2008)

Biografia:
Małgorzata Kożuchowska urodziła się we Wrocławiu w 1971 r. W 1994 r. została absolwentką warszawskiej PWST i od tego czasu występowała w Teatrze Dramatycznym w Warszawie. Zagrała m.in. w "Magii grzechu", "Jak wam się podoba", w "Operze żebraczej", w "Poskromieniu złośnicy", w spektaklu "Obsługiwałem angielskiego króla", w "Tonacji blue, czyli Blue Room" (2000), współpracując z wieloma wybitnymi reżyserami. W r. 2000 wystąpiła w irlandzkim w spektaklu "It Come Up Sun" w reż. Paula Merciera. Od 2005 r. jest aktorką Teatru Narodowego w Warszawie, gdzie zagrała w "Błądzeniu" (jeszcze gościnnie w 2004 r.) i "Kosmosie" (2005). Opisując jej dokonania w filmie, należałoby zauważyć, że pojawiła się w "Młodych wilkach" Jarosława Żamojdy (1995) i "Grach" Krzysztofa Krauzego (1996). Największą jednak popularność aktorki filmowej przyniosła jej rola w "Kilerze" Juliusza Machulskiego. Wystąpiła też w jego kontynuacji "Kiler-ów 2-óch" (1999), a także w filmie "Wtorek" Witolda Adamka (2003). Małgorzata Kożuchowska jest też aktorką telewizyjną. Wystąpiła w wielu spektaklach Teatru Telewizji, m.in. "Boso, ale w ostrogach" (1996), "Ciężkie czasy" (1997), "Zagłada ludu albo Moja wątroba jest bez sensu" (1998), "Mizerykordia" (2000) oraz "Złodziejki chleba". Zagrała w kilku serialach, jednak kolejną falę popularności - tym razem znacznie trwalszej - zapewniła sobie jedną z głównych ról w "M jak miłość". Jej dokonania artystyczne nie przechodzą bez echa. Kożuchowska laureatką wielu nagród. Otrzymała m.in. nagrodę warszawskiej Akademii Teatralnej dla absolwentki, która w 5 lat po jej ukończeniu osiągnęła najlepsze wyniki w zawodzie (1999), "Złotą Kaczkę" (2004), "Telekamerę" (2004).
5.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Prokurator Maria Okońska
7.4
Madagaskar 3
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
2012 Gloria (polski dubbing)
7.3 2011 Natalia Boska
6.7 2010 Natalia Boska
5.0 2010 Natalia Boska
3.8 2009 Natalia Boska
4.3 2007 Natalia Boska
4.8 2006 Natalia Boska
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Natalia Boska
6.9 2004 Natalia Boska
7.5
Aparatka
Braceface
2001 Natalia Boska
6.4 2000 Natalia Boska
5.5 2000 Natalia Boska
3.0 1999 Natalia Boska
6.4 1998 Natalia Boska
7.8 1997 Natalia Boska
6.9 1997 Natalia Boska
6.9 1997 Natalia Boska
4.8 1997 Natalia Boska
5.4 1997 Natalia Boska
6.9 1996 Natalia Boska
5.2 1995 Natalia Boska
3.9 1994 Natalia Boska
5.0 1994 Natalia Boska
7.8
Dom
1980 Natalia Boska

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Małgorzata Kożuchowska filmy Małgorzata Kożuchowska najlepsze filmy Małgorzata Kożuchowska zdjęcia Małgorzata Kożuchowska galeria Małgorzata Kożuchowska biografia Małgorzata Kożuchowska nominacje Małgorzata Kożuchowska nagrody i wyróżnienia Małgorzata Kożuchowska filmografia Małgorzata Kożuchowska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.