Piotr Pręgowski
Data urodzenia: 1954-02-15
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska
Stan cywilny: żona Ewa Kuryło

Biografia:
Urodził się i wychowywał w Warszawie. Jako nastolatek mógł zrobić karierę w sporcie wyczynowym. Był mistrzem Warszawy juniorów w zapasach, został wicemistrzem Warszawy seniorów w zapasach klasycznych, a także zdobył złoty medal na Ogólnopolskiej Spartakiadzie Młodzieży. Potem rozwinęły się w nim zupełnie inne zainteresowania. Ćwiczył karate i marzył o zagraniu na ekranie jakiegoś mistrza tych dyscyplin. Jego pierwszym wyuczonym zawodem był tokarz. Później został technikiem mechanikiem obróbki metali, skąd uciekł do szkoły teatralnej. I kiedy przyszło wezwanie do wojska, w 1976 roku zdał do warszawskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej, w której dobrym duchem był dla niego profesor Jerzy Kaliszewski. Jeszcze na pierwszym roku studiów zadebiutował jako student, uczestnik obozu w jednym z najważniejszych filmów 'kina moralnego niepokoju' Krzysztofa Zanussiego "Barwy ochronne" (1976). Trafił do warszawskiego teatru ''Kwadrat'' prowadzonego wtedy przez Ewarda Dziewońskiego. Od razu dostał jedną z głównych ról w angielskiej farsie ''Co widział kamerdyner ?'' Joego Ortona. Po miesiącu przeniósł się do teatru "Rozmaitości" prowadzonego wówczas przez Andrzeja Jareckiego, gdyż chciał grać nie tylko w lekkim, ale i w poważnym dramatycznym repertuarze. Jego nadzieje na duże role nie spełniły się jednak i po trzech latach wrócił jak syn marnotrawny do ''Kwadratu''. Po paru tygodniach połączono go z Teatrem na Woli. Był jeszcze w Teatrze Narodowym, gdzie występował na scenie Warszawskiej Operetki - w musicalu ''Boso, ale w ostrogach'' Stanisława Grzesiuka. Ciekawym doświadczeniem była postać Koguta w telewizyjnej wersji ''Polowanie na lisa'' Sławomira Mrożka. Był związany z kabaretem Marcina Wolskiego "60 minut na godzinę". Kiedy był na drugim roku studiów, reżyser Mieczysław Waśkowski powierzył mu rolę Janka Maliniaka, jedynego sprawiedliwego wśród gitowców, w ostrym w swej wymowie dramacie psychologicznym ''Nie zaznasz spokoju'' (1977). Ale, mimo dobrych recenzji, został 'mistrzem' epizodu i drugiego planu, pokazujac się m.in. w serialu ''Polskie drogi'' (1976) Janusza Morgensterna i filmie wojennym ''Akcja pod Arsenałem'' (1977) Jana Łomnickiego. W legendarnej komedii Stanisława Barei ''Miś'' (1980) zagrał gońca na planie produkcji filmu "Ostatnia paróweczka hrabiego Barry Kenta", to on narzekał na niedogotowaną kaszę w restauracji hotelu "Victoria". Telewidzowie zapamiętali go z roli Tajlandczyka Krashana Bhamaradżangi w serialu ''Zmiennicy'' (1986). W czasie pobytu w Tajlandii stoczył nawet trzyrundową walkę z zawodowym karateką. Jednak reżyser nie zdecydował się na jej sfilmowanie. Jego bohater do końca ratował się nieczystymi chwytami - oszustwem, kłamstwem, a także uśmiechem. Wystąpił gościnnie w pięciu odcinkach serialu ''Plebania" (2000), gdzie zagrał Bolka Bednarka, męża Aliny (w tej roli Hanna Śleszyńska) i surowego ojca Renaty (Katarzyna Maternowska) i Marka (Maciej Zakościelny). W serialu ''Camera Cafe'' (2004) stworzył zabawny duet z Tomaszem Kotem. Jego żoną jest aktorka Ewa Kuryło, grająca Halinkę Srokę, żonę kościelnego w serialu ''Plebania'' (2000). Poznali się pod koniec lat 70. w Akademii Teatralnej. Jego córka Zofia próbowała dostać się do szkoły teatralnej, interesowała ją reżyseria. Jednak podjęła studia filozofii na Uniwersytecie Jagielońskim, a także Wyższej Szkole Europejskiej na kierunku stosunki międzynarodowe.
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.3 2010 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
4.5 2007 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
4.8 2006 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
8.2 2005 Detektyw Ostrowski (gościnnie)
6.1 2004 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
6.9 2004 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
7.2 2002 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
5.7 2000 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
5.9 2000 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
6.7 1999 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk / Błazen (gościnnie)
7.0 1998 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
3.0 1997 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
5.8 1996 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
5.2 1995 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
6.7 1993 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
9.1 1993 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
8.1 1991 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
7.7 1986 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
7.9
Kucyki i przyjaciele
My Little Pony and Friends
1986 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
7.5
Dookoła świata z Willim Fogiem
Vuelta al mundo de Willy Fog, La
1981 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
7.8 1976 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)
7.4
Szalone wyścigi
Wacky Races
1968 Robotnik / Piotr Pączek / Rysiek / Bednarczyk (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Piotr Pręgowski filmy Piotr Pręgowski najlepsze filmy Piotr Pręgowski zdjęcia Piotr Pręgowski galeria Piotr Pręgowski biografia Piotr Pręgowski nominacje Piotr Pręgowski nagrody i wyróżnienia Piotr Pręgowski filmografia Piotr Pręgowski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.