Rafał Cieszyński
Data urodzenia: 1976-06-10
Miejsce urodzenia: Rypin, Polska
Stan cywilny: żona Alżbeta Lenska (od 2007), córka (ur. 2011)

Biografia:
Na dużym ekranie wystąpił w niedużej roli jako Subagazi, głównodowodzący wojsk tureckich Chana w największej i najkosztowniejszej realizacji filmowej w całej historii polskiej kinematografii, trzygodzinnej epickiej opowieści osnutej na pierwszej części "Trylogii" Henryka Sienkiewicza pt. "OGNIEM I MIECZEM" (1999) w reżyserii Jerzego Hoffmana. Urodzony 10 czerwca 1976 roku w Rypinie, Swoją pierwszą przygodę z telewizją rozpoczął w roku 1994 udziałem w programie 'Młodzieżowe Studio Poetyckie', gdzie wystąpił w roli prowadzącego. W kolejnych latach moderował takie programy jak: 'Magazyn Młodzieżowy Raj', Tylko muzyka', 'Wykręć numer', 'Dzień dobry na dzień dobry'. Pierwszym kontaktem z produkcją filmową był serialu TVP 1 ''KLAN'', gdzie odegrał rolę Marcina, kolegi Agnieszki, działacza ruchu ekologicznego. W roku 1998 rozpoczął studia w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi na wydziale aktorskim. Studia ukończył w 2002 roku. Aktorstwa uczył się również w słynnym Lee Strasberg Acting Studio. Zdobył sympatię wśród dzieci i młodzieży grając główną rolę Rafała Zdrojewskiego 'Widelca', który podejmuje niefrasobliwą decyzję zdobycia w nielegalny sposób tematów maturalnych w filmie Waldemara Szarka "TO MY" (2000). W siedemdziesiątym czwartym odcinku pt. "KULTURYSTA NA SKRÓTY" (2001) serialu TVP 2 "NA DOBRE I NA ZŁE" pojawił się w szpitalu w Leśnej Górze jako muskularny i wysportowany Kostek Mikuła, by zamontować atlas do ćwiczeń dla pacjentów. Niespodziewanie okazuje się, że chłopak sam wymaga natychmiastowej hospitalizacji. Lekarze podejrzewają u niego zakrzepicę żył. Kostek kategorycznie odmawia pozostania w szpitalu. Zagrał pana młodego w filmie Sławomira Kryńskiego "LISTY MIŁOSNE" (2001). Wystąpił w serialach; "SAMO ŻYCIE" (2002), "FALA ZBRODNI" (2003) jako 'Sindbad', "KASIA I TOMEK" (2003), "NA WSPÓLNEJ" (2003) i "ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH" (2004) w roli diabła. W 2004 roku wraz z dziennikarką Aleksandrą Fajęcką podjął się prowadzenia programu muzycznego z elementami show i karaoke "Muzyczna Winda", który został emitowany na antenie POLSATU w każdy piątek. Wśród jego umiejętności wymienić można: taniec nowoczesny, taniec klasyczny, jazda na nartach, jazda konna, pływanie, prawo jazdy, tenis, wspinaczka skałkowa/climbing, boks, akrobatyka, kulturystyka (instruktor). Zna język angielski, esperanto, rosyjski, niemiecki i włoski.
7.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.4 2011 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
3.5 2010 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
6.5 2010 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
5.6 2009 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
4.0 2008 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
6.3 2008 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
4.3 2007 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
3.7 2007 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
4.8 2006 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
4.4 2006 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
5.1 2006 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
6.5
Anioł stróż
Man of the House
2005 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
4.6 2005 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
7.9 2004 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
5.7 2004 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
6.1 2004 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
2.9 2004 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
6.9 2004 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
7.2 2003 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
7.2 2002 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
7.7
Kronika nie z tej ziemi
Chronicle, The
2001 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
5.7 2000 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
7.3 2000 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)
6.7 1999 Diabeł / Trener aerobiku (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Rafał Cieszyński filmy Rafał Cieszyński najlepsze filmy Rafał Cieszyński zdjęcia Rafał Cieszyński galeria Rafał Cieszyński biografia Rafał Cieszyński nominacje Rafał Cieszyński nagrody i wyróżnienia Rafał Cieszyński filmografia Rafał Cieszyński aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.