Ryszard Filipski
Data urodzenia: 1934-07-17
Miejsce urodzenia: Lwów, Polska (obecnie Ukraina)
Stan cywilny: żona Ludmiła Ogińska, 2 dzieci

Biografia:
Aktor i reżyser. Rozpoczął karierę aktorską w łódzkim Teatrze 7.15 (1954), następnie grał w Teatrze Rozmaitości (1960-63) i Starym (1963-66) w Krakowie. W 1966 założył teatr "Eref-66". W latach 1975-79 kierował Teatrem Ludowym w Nowej Hucie. W latach 1980-81 kierował założonym przez siebie zespołem filmowym "Kraków". W latach 1982-87 zastępca kierownika artystycznego zespołu filmowego "Iluzjon".
7.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
8.2 2005 Wor (gościnnie)
5.4 2004 Wor (gościnnie)
6.9 2004 Wor (gościnnie)
6.6 2003 Wor (gościnnie)
9.5 1982 Wor (gościnnie)
9.0 1981 Wor (gościnnie)
6.3 1977 Wor (gościnnie)
6.2 1974 Wor (gościnnie)
7.4 1973 Wor (gościnnie)
7.0 1971 Wor (gościnnie)
6.9 1969 Wor (gościnnie)
7.4 1968 Wor (gościnnie)
7.4 1961 Wor (gościnnie)
6.6 1960 Wor (gościnnie)
7.6 1959 Wor (gościnnie)
7.7 1958 Wor (gościnnie)
7.6 1957 Wor (gościnnie)
7.8 1956 Wor (gościnnie)
7.1 1956 Wor (gościnnie)
6.8 1956 Wor (gościnnie)
6.6 1956 Wor (gościnnie)
6.4 1955 Wor (gościnnie)
6.7 1955 Wor (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Ryszard Filipski filmy Ryszard Filipski najlepsze filmy Ryszard Filipski zdjęcia Ryszard Filipski galeria Ryszard Filipski biografia Ryszard Filipski nominacje Ryszard Filipski nagrody i wyróżnienia Ryszard Filipski filmografia Ryszard Filipski aktor Ryszard Filipski reżyser Ryszard Filipski scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.