Stefan Szmidt
Data urodzenia: 1943-08-11
Miejsce urodzenia: Biłgoraj, Polska
Stan cywilny: żona Alicja Jachiewicz

Biografia:
Stefan Szmidt urodził się w 1943 roku w Biłgoraju, gdzie także ukończył szkołę podstawową i liceum ogólnokształcące. Po maturze w 1961 roku, rozpoczął studia w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie, której dyplom otrzymał w 1965 roku. Tego samego roku debiutował w warszawskim Teatrze Klasycznym (obecnie Teatr Studio) w inscenizacji "Ondyny" Jeana Giraudoux. Później grywał rozmaite role na scenach teatrów warszawskich - Rozmaitości i STS. Od 1978 roku jest aktorem Teatru Polskiego w Warszawie. Obecnie jest dyrektorem Biłgorajskiego Centrum Kultury oraz współzałożycielem Fundacji Kresy 2000. W 2000 roku Rada Miasta Biłgoraj nadała aktorowi tytuł Honorowego Obywatela Miasta.
7.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.4 2010 Kamerdyner Radosta
7.5 2009 Gen. Tadeusz "Bór" Komorowski
5.4 2004 Mściwój
6.9 2004 Nowicki, kustosz muzeum (gościnnie)
5.7 2002 Gość na koncertach Chopina
5.8 2002 Turzycki, rządca w Nawłoci (gościnnie)
7.3 2000 Wachmistrz Skrzetuskiego
6.2 1999 Jacek, brat dziedzica(niewymieniony w czołówce)
5.8 1993 Dziadek Lecha (gościnnie)
6.4 1991 Oficer pruski (gościnnie)
7.7 1989 Kasztelan Szafraniec
7.3 1989 Chałubiński Tytus (gościnnie)
7.6 1988 Kapitan inżynier Antoni Korełło, odpowiedzialny za polski system szyfrowy
6.0 1987 Podporucznik "Storczyk"
5.6 1986 Mecenas Jaksa
6.5 1986 Łuczaj
6.1 1985 Redaktor Henryk Marecki
5.9 1983 Porucznik
7.6 1982 Tadeusz Borucki, syn Anny i Kazimierza(gościnnie)
8.2 1982 Stary Garstka
7.8 1982 Major Albin Fleszar, dowódca 7-go pułku piechoty Legionów Polskich
7.4 1980 Celnik(niewymieniony w czołówce)
7.8
Dom
1980 Kostek Bawolik
6.9 1980 Jan Hlebowicz, wojewoda wileński (gościnnie)
6.4 1979 Jerzy Domagalski
7.3 1979 Hans, mąż Wandy Franke (gościnnie)
6.0
Buddenbrookowie
Buddenbrooks, Die
1979 Mężczyzna pod budynkiem Komitetu Obywatelskiego
6.3 1977 Rycerz Wincentego
5.5 1975 Walery Wróblewski
6.6 1974 Rycerz Mieszka
6.2 1974 Roman "Malutki"
7.1 1974 Kierowca autobusu(niewymieniony w czołówce)
7.4 1973 Bania
6.9 1972 Jacek, brat dziedzica(niewymieniony w czołówce)
7.8 1967 Polski żołnierz(niewymieniony w czołówce)
6.8 1964 Pracownik PGR-owskiej obory(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Stefan Szmidt filmy Stefan Szmidt najlepsze filmy Stefan Szmidt zdjęcia Stefan Szmidt galeria Stefan Szmidt biografia Stefan Szmidt nominacje Stefan Szmidt nagrody i wyróżnienia Stefan Szmidt filmografia Stefan Szmidt aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.