Tadeusz Łomnicki
Data urodzenia: 1927-07-18
Miejsce urodzenia: 1992-02-22
Stan cywilny: Podhajce, Polska (obecnie Ukraina)

Biografia:
Jeden z największych aktorów naszego wieku, ceniony reżyser teatralny oraz filmowy. Zaraz po II wojnie światowej zapisał się do Studia Starego Teatru na Wydział Aktorski, który ukończył, m.in. dzięki talentowi, w trybie przyspieszonym. Już jako student pojawiał się na scenie Starego Teatru, m.in. jako Władek w "Teorii Einsteina" A. Cwojdzińskiego. Od sezonu 1945/1946 był już stałym aktorem tej sceny. Następnie przeniósł się do Katowic, a potem do Krakowa, gdzie pod opieką B. Dąbrowskiego zagrał tytułową rolę w "Szczęściu Frania" W.Perzyńskiego czy Puka w "śnie nocy letniej" W.Szekspira. Po przeniesieniu się do Warszawy przyszły dalsze sukcesy i znakomite role. W 1956 roku ukończył Wydział Reżyserski warszawskiej PWST. Związki z władzami komunistycznymi zaszkodziły jego karierze, był bojkotowany przez środowisko aktorskie, uważał jednak, że dla dobra zawodu aktorskiego należy iść na ustępstwa i kompromisy. Bojkotowany pracował na scenach pozawarszawskich. Na ekranie pojawił się w 1946. Był bez wątpienia najwybitniejszym aktorem powojennym, jego role przeszły do historii teatru.
8.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.1 2010 Jubiler
5.6 2010 Jubiler
6.6 2010 Jubiler
6.8 2009 Jubiler
7.9 2007 Jubiler
6.6 2005 Jubiler
6.9 2004 Jubiler
5.5 2003 Jubiler
7.6 2000 Jubiler
5.8 1991 Jubiler
6.0 1990 Jubiler
1.0
Pensjonat Słoneczny blask
Pension Sonnenchein
1989 Jubiler
7.3 1989 Jubiler
7.1 1984 Jubiler
8.2 1981 Jubiler
7.8
Dom
1980 Jubiler
7.3 1977 Jubiler
5.3 1977 Jubiler
4.6
Żołnierze wolności
Soldaty svobody
1977 Jubiler
6.8 1977 Jubiler
5.8 1973 Jubiler
6.2 1971 Jubiler
7.3 1970 Jubiler
7.7 1969 Jubiler
6.9 1966 Jubiler
6.7 1965 Jubiler
7.5 1964 Jubiler
7.2 1964 Jubiler
5.2 1963 Jubiler
6.0 1961 Jubiler
8.0 1960 Jubiler
7.1 1959 Jubiler
8.2 1958 Jubiler
8.1 1957 Jubiler
5.7 1957 Jubiler
10.0 1957 Jubiler
6.6 1956 Jubiler
6.9 1954 Jubiler
4.3 1953 Jubiler
7.1 1948 Jubiler
6.6 0 Jubiler

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Tadeusz Łomnicki filmy Tadeusz Łomnicki najlepsze filmy Tadeusz Łomnicki zdjęcia Tadeusz Łomnicki galeria Tadeusz Łomnicki biografia Tadeusz Łomnicki nominacje Tadeusz Łomnicki nagrody i wyróżnienia Tadeusz Łomnicki filmografia Tadeusz Łomnicki aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.