Wiktor Zborowski
Data urodzenia: 1951-01-10
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska
Stan cywilny: żona Maria Winiarska, 2 córki: Zofia (ur. 17.05.1987) i Hanna

Biografia:
Wiktor Zborowski jest jednym z najbardziej charakterystycznych aktorów polskiej sceny. Spokrewniony z Janem Kobuszewskim w niczym nie ustępuje mu talentem i wzrostem. Podobnie jak jego wielki krewny posiada wielkie predyspozycje do ról komediowych. Jest absolwentem warszawskiej PWST, którą ukończył 1973 r. Po raz pierwszy na ekranie widzowie mogli go zobaczyć w jednym z odcinków "Czterdziestolatka" pt. "Karta ze Spitzbergenu, czyli oczarowanie". Wraz z Krzysztofem Majchrzakiem stworzyli tam role przezabawnych inżynierów dowcipnisiów. Jego dar rozśmieszania innych sprawił, że zagrał w wielu wspaniałych polskich komediach. Ostatnio zachwycił krytykę i widzów doskonałą kreacją Longinusa Podbipięty w polskiej superprodukcji "Ogniem i mieczem".
7.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.4 2011 Generał Charles de Gaulle
5.5 2011 Ojciec Marii
6.6 2010 Profesor "Syfon", matematyk, wychowawca klasy
8.3 2010 Weterynarz
4.4 2010 Jan
3.5 2010
6.3 2010 Komendant policji (gościnnie)
6.1 2009 Mężczyzna
4.7 2009 Odźwierny
4.0 2008 Dariusz Talarski (gościnnie)
2.6 2008 Roman
4.8 2006 Ojciec Leszka (gościnnie)
4.4 2006 Profesor Janusz Jaskółka, ojciec Anny i Grażyny
5.1 2006 Leszek, mąż Joanny (gościnnie)
5.6 2005 Poeta Janusz Burchardt (gościnnie)
6.5
Anioł stróż
Man of the House
2005 Św. Piotr
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Lokaj Jan (gościnnie)
5.4 2004 Wiking Tłumacz
6.9 2004 Witold Tumski (gościnnie)
5.2 2003 (gościnnie)
5.4 2003 Hydraulik Wiesio Danielak
7.2 2002 Karol, lokaj Ani i Jacka (gościnnie)
4.0 2001 Grzegorz Walewski
7.3 2000 Longinus Podbipięta
6.4 2000 Abraham Rosenberg, brygadier w firmie "Szczygieł" (gościnnie)
3.0 1999
4.8 1999 Owat (gościnnie)
5.4 1998 Moryc Haber
6.8 1998 Dzwoniący do Ameryki(gościnnie)
5.7 1996 Sierżant(gościnnie)
3.9 1994 Janusz Góralczyk
5.0 1994 Aktor w śnie
6.3
WOW
1993
5.1 1993 Murzyn White, inspektor ze Scotland Yardu
6.3 1993 Piotrowski, tata Zosi
6.8 1991 Jan Biesiekierski
7.6
Super Baloo
TaleSpin
1990 (polski dubbing) (partie wokalne)
6.1 1989 Roman Zabiełło
6.5 1989 Fotograf z prasy
7.8 1989 Nauczyciel fechtunku
7.4 1988 Naczelnik
6.0 1987 Zdzisio mechanik teatralny pracujący w restauracji
7.0 1984 Żyd wyprowadzający rodzinę Rosena - Kaliny z getta(gościnnie)
7.9 1984 Naukowiec "Żuraw"
6.8 1984 Sędzia
8.3 1983 Gość na weselu
6.8 1981 Stefan
7.5 1977 Żołnierz na Węgrzech (gościnnie)
5.2 1974 Wikary
7.4 1974 Inżynier Maliszewski (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Wiktor Zborowski filmy Wiktor Zborowski najlepsze filmy Wiktor Zborowski zdjęcia Wiktor Zborowski galeria Wiktor Zborowski biografia Wiktor Zborowski nominacje Wiktor Zborowski nagrody i wyróżnienia Wiktor Zborowski filmografia Wiktor Zborowski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.